BME honlap | Oldaltérkép | Impresszum | HU | EN

Önismereti csoportok

A csoportos módszer az egyik leghatékonyabb eszköz az érzelmi és kapcsolati nehézségek esetén, vagy ha csak nagyobb önismeretre szeretnél szert tenni. A félév során többféle tematikus csoportot tervezünk indítani (lásd lentebb). A csoportok általában 10-12 főből állnak, akik a félév során heti (esetleg kétheti) rendszerességgel találkoznak. A csoportokat legtöbbször két pszichológus vezeti, akik arra törekednek, hogy olyan biztonságos és elfogadó légkör alakuljon ki a csoportban, melyben könnyen megoszthatod érzéseidet, gondolataidat.

Mi a különbség a tréning és az önismereti csoport között?

A tréning olyan interaktív, kiscsoportos képzés, ahol a hangsúly a készségfejlesztésen, és/vagy a tudás bővítésén van. Jól körülírt konkrét célra (pl. konfliktuskezelés, vezetői készségek fejlesztése, asszertivitás fejlesztése) irányul a csoportmunka, rövidebb távra (1-3 alkalom) szól az együttműködés, kevéssé mélyül el a csoport. A tréningek strukturált gyakorlatok segítségével, tapasztalatokon keresztül történő tanulást tesznek lehetővé.

Ezzel szemben az önismereti csoportban általánosan személyiségfejlesztő hatású. Nem konkrét tudásanyag, vagy egy készség átadása a cél. Olyan technikákat használunk, amik a személyiség mélyebb rétegeit mozgósítják. Mivel a csoport hosszabb távon, rendszeresen találkozik, nagyobb a biztonság, a bizalom, erősebb a kohézió, bensőségesebb élmények megosztása válik lehetővé.

Vajon mik lehetnek a csoportok előnyei az egyéni tanácsadáshoz képest?

Mivel a csoportok tematikusak, tehát egy-egy téma, probléma köré épülnek, találkozni fogsz olyan emberekkel, akik hasonló tapasztalatokat élnek meg, hasonló nehézségekkel küszködnek, mint te. Hamar rájöhetsz, hogy nem vagy egyedül a problémáiddal, érezheted a csoport támogató erejét. Emellett megismerhetsz többféle látásmódot, olyan perspektívát, amire eddig esetleg nem is gondoltál. Nem csupán visszajelzést kapsz saját magadra vonatkozóan a csoporttársaidtól, de új viselkedésmintákat is kipróbálhatsz, illetve gyakorolhatsz egy biztonságos közegben. Ez önbizalomhoz és reálisabb énképhez vezet.

Teljesen érthető, ha picit tartasz attól, hogy csatlakozz egy csoporthoz. A legtöbb embernek nem könnyű megosztania az érzéseit, kétségeit másokkal, különösen, amikor kezdetben mindenki „idegen”. Azonban, akik részt vettek már ilyen csoportban, általában megtapasztalják, hogy a csoport fejlődésével párhuzamosan egyre nő a bizalom a csoporttagok között, és egyre komfortosabb számukra a többiek előtt megnyílni. A csoport elfogadásának megtapasztalása pedig segít abban, hogy a mindennapi kapcsolataidban is bátrabb légy.
Néhány fontos információ:

  • A csoportok 6-10 alkalmasak (tematikától függően). 

  • Heti vagy kétheti rendszerességgel zajlanak. 

  • Egy alkalom időtartama 1,5 és 2,5 óra közötti (tematikától függően). 

  • A csoport indulása előtt minden csoporttaggal egyéni beszélgetés zajlik, hogy feltérképezhessük motivációdat, és eldönthessük megfelelő-e számodra a csoport. 

  • A csoportok zártan működnek. Tehát mindig ugyanazokkal a társakkal fogsz találkozni. 

  • A csoport minden alkalmán szükséges részt venni. 

  • A csoporthoz csatlakozás feltétele, hogy nem veszel részt a csoportfolyamattal párhuzamosan egyéni tanácsadásban is. 

  • A csoport sajátossága, hogy kölcsönösen tegeződünk egymással

Mindfulness csoport

Szorongásos panaszaink jelentős részének az az oka, hogy vagy a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk, s emiatt elmulasztjuk a jelent. A csoport során megtanuljuk, hogy milyen módszerek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy ne a múlton vagy a jövőn gondolkozzunk naphosszat, s gyakoroljuk azt a képességet, hogy egyre inkább a jelenben tudjunk maradni, ezzel jelentősen csökkentve a szorongás mértékét. 

Tovább...

Párkapcsolati konfliktuskezelés csoport

Ha úgy érzed, hogy nem illetek össze, túl sokat veszekedtek, nem tudjátok megoldani a konfliktusaitokat, akkor lehet, hogy nem szakítanotok kell, csak meg kell tanulni jól bánni az érzelmekkel. Ez a készség szerencsére fejleszthető.

Tovább...